Dagritme thuis voor de allerkleinsten

Wat zijn we met z’n allen in een bizarre tijd terecht gekomen. Afgelopen zondag volgden we de nieuwsberichten van minuut tot minuut. Uiteindelijk viel de beslissing dicht tot 6 april met als uitzondering voor die ouders die in vitale functies werken.

Het besef van de gevolgen dringt dan nog niet echt door, maar dat het voor iedereen aanpassen zal worden dat is duidelijk. We zijn inmiddels een aantal dagen verder en we kunnen ons goed voorstellen dat het voor jullie als ouders enorm wennen is om met jullie kinderen ineens veel meer thuis te zijn dan jullie gewend zijn en wij kunnen ons ook indenken dat jullie met vragen zitten. Sommige kinderen maar ook ouders zijn enorm gewend aan de structuur en balans van werken, opvang en thuis. Met het onderstaande dagritme willen we jullie een idee geven van hoe een dag er thuis uit zou kunnen zien. Het dagritme is voor een groot deel gebaseerd op het ritme dat we bij onze dagopvang locaties aanhouden.

  • Wakker worden, wassen, aankleden en ontbijten.
  • Spelen. Samen kun je bijvoorbeeld een boekje lezen of een liedje zingen. https://devoorleeshoek.nl/ is een mooie site waar prentenboeken worden voorgelezen hier kun je voor de komende 3 weken een gratis account aanmaken.
  • De jongste baby’s eten rond 8.30u fruithapje en je kan daarbij water of thee aanbieden. Oudste baby’s eten rond 9.15u (zachte) stukjes fruit en drinken daarbij water of thee.
  • Afhankelijk van de behoefte van je kind gaat het als hij/zij 2 keer slaapt hierna naar bed. Een herkenbaar slaapritueel helpt je kind om rustig in slaap te vallen: denk hierbij aan even knuffelen, een liedje zingen of een muziekdoosje aanzetten.
  • Blijft je kind wakker dan kun je samen spelen of even naar buiten gaan (wandelen, fietsen of in de tuin). Wissel rustige en drukkere activiteiten met elkaar af.
  • Als jezelf even wat wil of moet doen kan je kind ook prima even alleen spelen, maar blijf dan wel in de buurt. Het helpt ook om hierin niet teveel van jezelf en je kind te verwachten. Iedereen, maar ook zeker kinderen moeten wennen aan deze bijzondere situatie waarin we zitten en we nu meer thuis en binnen zitten.
  • Rond 11.30u lunchen met elkaar. Je kunt hem of haar hierbij betrekken door te benoemen dat je de tafel gaat dekken en door te vertellen wat je op tafel zet.
  • Afhankelijk van de behoefte van je kind gaat het als hij/zij 1 keer slaapt overdag hierna naar bed rond 12.00u a 12.30u.
  • Kinderen die twee keer slapen overdag zijn op dit moment meestal wakker en dan is dit het moment om samen te spelen of even naar buiten te gaan voor een korte wandeling of in de tuin. Wissel rustige en drukkere activiteiten met elkaar af. Daarnaast vinden baby’s het vaak prettig als je gewoon in de beurt bent dus er alleen bij gaan zitten op de grond is soms al voldoende voor je kind.
  • Afhankelijk van de behoefte van je kind gaan de meeste kinderen die 2 keer overdag slapen rond 13.30 à 14.00u weer naar bed. Sommige kinderen vinden het dan fijn om nog een fles met warme melk te drinken. Je kan natuurlijk ook iets anders te drinken aanbieden voordat je kindje gaat slapen.
  • Kinderen die 1 keer slapen komen afhankelijk van de behoefte van je kind bij ons meestal rond 14.30u à 15.00u weer uit bed. We bieden dan thee of water aan en eten dan samen een cracker, ontbijtkoek of soepstengel.
  • Hierna kun je samen spelen, bijvoorbeeld bewegen op muziek is een leuke activiteit. Op Spotify kun je het album ‘kinderliedjes: Bijt-ie In Je Bil!” vinden met liedjes die ook regelmatig op het kinderdagverblijf gezongen worden.

  • Na een activiteit samen kunnen de meeste kinderen prima even alleen spelen, blijf wel in de buurt en ook al is je kindje nog te jong om je begrijpen, vertel wat je gaat doen. Je stem stelt hem of haar gerust en hij of zij ziet je dan niet alleen maar hoort je ook terwijl jij bijvoorbeeld het avondeten voorbereidt. 
  • Rond 17.30u à 18.00u samen eten. Eet je kindje nog niet (volledig) probeer hem of haar dan wel bij de avondmaaltijd te betrekken. Kinderen vinden dit niet alleen gezellig, maar leren ook een hoop van dit moment samen.
  • Rond 18.30u. Begin op tijd met het avondritueel. Jonge kinderen hebben veel behoefte aan ritme en rituelen om de structuur van de dag te herkennen. Dit helpt hen aan het einde van de dag om de dag af te kunnen sluiten en rustig in slaap te vallen.

Graag willen wij met jullie als ouders in contact blijven, zodat ook wij op de hoogte blijven van de ontwikkeling van jullie kinderen. Heb je vragen of wil je iets delen stuur dan vooral een berichtje via het ouderportaal.

We hopen dat jullie en jullie families in goede gezondheid zijn en wensen jullie veel sterkte!

Sanne Bakker, pedagogisch medewerker SKO