Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Uit liefde voor de dieren!

Aan de start van de lockdown op 16 maart 2020 moesten onze kindercentra sluiten. Enkel geopend, met zeer beperkte personeelsbezetting, voor noodopvang. Maar zoals jullie weten, hadden wij op onze BSO groep Kajuit van locatie Het DOK sinds januari de skinny cavia´s Kevin en Kiara. Om ook hun gezondheid en verzorging te waarborgen, heeft onze pedagogisch medewerker Nathalie de cavia´s toen meegenomen naar huis.

Na volledige opening van de kindercentra in juni, niet lang vóór de start van de zomervakantie, is er besloten de cavia´s in ieder geval tot na de zomervakantie bij Nathalie te laten. Omdat het al sinds januari vaststond dat ze voor de zomervakantie sowieso bij Nathalie zouden verblijven i.v.m. vakanties van vast personeel etc. En om ze niet steeds heen en weer te verhuizen, stress te vermijden, was dit op dat moment het besluit.

Inmiddels zijn de cavia´s dus al 5 maanden bij Nathalie. En wat doen ze het goed. Nathalie wilde graag alle gezelligheden van de dieren met iedereen delen en heeft er zelfs een Instagram pagina voor aangemaakt (@meet.the.skinnies). De kinderen vinden het erg leuk om zo toch mee te kunnen kijken!

Toch brengt dit verhaal ook een andere kant met zich mee…
De cavia´s deden het echt goed op de BSO. Ze speelden ondanks dat er kinderen zich aan het vergapen waren naast de kooi, aten goed en lieten zich vasthouden door de kinderen als het daar tijd voor was. De drukte van de groep zorgde er wel altijd voor dat ze op hun hoede waren, zeker wat betreft slapen. Maar ze wisten niet beter.

Maar nu de cavia´s zich in een andere, uiteraard veel rustigere, omgeving bevinden, ziet Nathalie een echte gedragsverandering bij de cavia´s. Ze zijn simpelweg veel meer ontspannen. Wat zich bijvoorbeeld uit in languit op hun zij liggen en slapen met hun ogen dicht. Ze zijn niet meer zo op hun hoede als bij de Kajuit omdat alle drukke geluiden voor hun verdwenen zijn.

Het is dus helaas echt waar; De cavia´s zullen bij Nathalie blijven…

Deze keuze is niet makkelijk gemaakt. Pas na meerdere gesprekken met de wijkmanager overleg met de overige medewerkers van de Kajuit, alle voor- en nadelen tegen elkaar afgewogen en de beleving van de kinderen mee gewogen, is de beslissing gemaakt. Het welzijn van de dieren heeft vanaf dag 1 van de aanschaf voorop gestaan. Er is altijd, elke dag weer, goed gekeken naar hoe de dieren zich ontwikkelden. En er is altijd gezegd dat als het welzijn van de dieren in het gering zou komen, ze niet meer op de groep konden blijven.

Puur om het feit dat de dieren nu wél beter weten, nu wel een rustige omgeving hebben ervaren en hier inmiddels al 5 maanden in opgroeien, vinden we het niet verantwoord voor hun welzijn om ze weer terug te zetten in een drukkere omgeving en weer weekenden alleen te verblijven. Ze zijn inmiddels al zoveel gegroeid/ontwikkeld en zijn niet meer de opgroeiende baby´s die ze in januari waren.

De Corona crisis is het enige scenario die we vooraf niet hadden ingecalculeerd en is dan ook écht de enige reden dat hun opvang en verzorging zo is verlopen. Als de BSO nooit op die manier was gesloten, hadden de cavia´s nooit zo langdurig met Nathalie mee naar huis gegaan, hadden ze nooit beter geweten dan hun leven op de groep en waren wij nooit tot deze beslissing gekomen. En hoe zeer wij het ook betreuren voor de kinderen en de meerwaarde die de dieren voor hun konden bieden, vinden wij niet dat het welzijn van de dieren hiervoor in het geding moet raken. Uiteraard bespreken wij dit uitgebreid met de kinderen op de groep en leggen goed uit waarom dit de beste oplossing is. We zijn ervan overtuigd dat de kinderen dit zullen snappen en hopen dat ze uit de 2,5 maand met de cavia´s op de groep, veel plezier hebben gehaald.

We hopen dat jullie als ouders het besluit ook zullen begrijpen! De Instagram pagina blijft bestaan zodat iedereen mee kan blijven kijken naar hun groei en gezelligheid!

Veel liefs,

De medewerkers van de Kajuit en een oinkje van Kevin & Kiara