Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Skinny Cavia’s op de groep, hoe kom je erbij!!

Het kiezen van een huisdier is geen gemakkelijke beslissing! Voor een gezin thuis al niet, laat staan voor een kindercentrum. Met oog op allergieën en hygiëne, zijn veel huisdieren bij voorbaat al uitgesloten. Maar toch is de wens voor een huisdier op vele groepen aanwezig. Zo ook bij onze groep de Kajuit bij Het DOK! En dan kun je denken waarom kies je dan niet voor vissen? Logisch! Maar hier zagen wij de leeftijdsgroep (7-10 jaar) weinig uitdaging in (sorry visjes :P).

Zo kwamen wij daarbij!
Mijn dochter zit op het Wellant College. Een school die bekend staat om haar ‘Groene’ beleid. Hier heeft zij het vak ‘Dier’, waar de kinderen les krijgen over Dieren en alles wat daarbij komt kijken. Zij hebben o.a. knaagdieren en reptielen die zij (mede) mogen verzorgen. Zo ook Skinny Cavia’s, cavia’s zonder harige vacht, die mijn dochter met trots op een foto aan mij liet zien. En op dat moment, met de wens van een huisdier op de groep in mijn achterhoofd, wist ik het gelijk! Liefde op het eerste gezicht kun je wel zeggen! Zulke leukerds zouden geweldig zijn bij de Kajuit!

Uit onderzoek blijkt dat huisdieren niet alleen heel leuk zijn voor kinderen maar ook van toegevoegde waarde kunnen zijn. Door het zorgen voor een huisdier ontwikkelen kinderen niet alleen een verantwoordelijkheidsgevoel maar ook medeleven waardoor het empathisch vermogen van kinderen groeit. Na het indienen van een weldoordacht voorstel aan onze manager, goed overleg met collega’s en duidelijke voorwaarden zijn we tot een akkoord gekomen! Woehoe..!! De Skinny Cavia’s konden komen.

In het weekend vóór de kerstvakantie was het zover, de twee baby’s mochten hun nestje verlaten. En met een grote glimlach hebben we ze opgehaald.

Met de kerstvakantie voor de deur, wat een drukke periode kan zijn op een groep, hebben we besloten om ze eerst rustig te laten wennen bij mij thuis, omdat ik vrij was en alle tijd en aandacht voor ze kon hebben! Lekker veel knuffelen en ze laten wennen aan het vasthouden! En wat waren ze lief, je kon gelijk merken dat het vriendelijke, sociale en gezellige dieren zijn. Veel piepende geluidjes en gekke sprongetjes door de kooi was dagelijkse kost. Wisten jullie dat 1 van die grappige sprongen zelfs de bijnaam ‘Popcornen’ heeft?! Omdat het eruit ziet als een maiskorrel die door de pan heen (ont)popt! Geweldig!

Na de kerstvakantie was het zover. Onze baby’s mochten verhuizen naar hun vaste plekje: de Kajuit! Over hun namen waren we het al eens. We zochten iets wat bij ‘Kajuit’ zou passen, dit zou immers de achternaam worden van de cavia’s. En iets wat makkelijk te onthouden zou zijn voor de kinderen. Zo kwamen we uit op Kevin & Karel Kajuit!

De ouders waren al geïnformeerd en de kinderen kwamen tijdens de TSO al enthousiaste vragen aan ons stellen. De nieuwsgierigheid en blijdschap was overal voelbaar! Wat een warm welkom voor de baby’s! Ze zijn die dag, met hun kooi van 1.40 m, geplaatst in de Loungehoek van de Kajuit. Een hoek waar de kinderen kunnen loungen/rusten/boekje lezen en waar ze lekker naast de kooi kunnen zitten om naar de cavia’s te kunnen kijken.

De eerste week hebben we de baby’s zoveel mogelijk rust gegeven. We hebben die week de focus gelegd op het duidelijk maken van afspraken en het opstellen van een schema voor de kinderen zodat ze weten op welke dagen ze de cavia’s mogen vasthouden en mogen helpen met de verzorging. De bewustwording bij de kinderen van de verantwoordelijkheden en het welzijn van de dieren stond hoog op de agenda. De verzorging wordt zoveel als mogelijk met de kinderen samen gedaan omdat we ze met de huisdieren het verantwoordelijkheidsgevoel bij willen brengen. Maar alles wordt wel altijd gedaan onder het toeziend oog van een medewerker. Omdat we het zeer belangrijk vinden om het welzijn van de dieren altijd te kunnen monitoren. De kinderen hebben heel goed geluisterd en we merkten al snel dat ze met alles wilden helpen en elkaar ook aanspraken wanneer er toch even iets te druk werd gedaan in de Loungehoek. En wat deden niet alleen de kinderen, maar ook de baby’s het goed! De eerste dag hebben Kevin & Karel alles voorzichtig geobserveerd vanuit hun huisje en stapje voor stapje kwamen ze steeds meer kijken bij de kinderen. Ze behielden hun gezonde eetlust en smulden maar wat graag van hun lievelingsgroente: Paprika!

Inmiddels zijn we alweer een paar weken verder en wat zijn we trots op Kevin & Karel! We hopen ze nog vele jaren liefdevol te mogen verzorgen. Maar met de liefde zit het wel goed want wat is iedereen gek op ze en wat hebben ze veel harten gestolen!

Veel liefs van Nathalie en een oinkje van Kevin & Karel!