Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Klaar voor de start?!

Vanaf volgende week gaan deuren van onze kindercentra weer open. Door de corona-crisis en de bijbehorende maatregelen een spannende periode, voor ons, maar vooral ook voor de kinderen. Sommige kinderen zullen het contact met leeftijdsgenootjes gemist hebben en zijn blij dat ze weer kunnen komen spelen met hun vriendjes en vriendinnetjes. Andere kinderen zullen het spannend vinden en misschien wel moeite hebben met het afscheid na deze lange periode thuis. Hoe het ook zal gaan, de pedagogisch medewerkers zullen er alles aan doen om jullie kinderen zich weer veilig en vertrouwd te laten voelen.

Jonge kinderen zijn over het algemeen heel flexibel, doordat ze meer dan ons volwassenen in het “nu” leven. Niet altijd handig als jij net een regenbui ziet aankomen onderweg naar huis en je peuter zojuist een slak heeft ontdekt, maar hoe bijzonder is het om te zien hoe een kind zich kan verwonderen over zoiets simpels zonder zorgen over de aankomende plensbui? Dat kinderen zich laten leiden door het moment zelf, heeft als voordeel dat de meeste van hen snel weer gewend zullen zijn aan het nieuwe ofwel oude ritme. Maar als ouder kun je het kind zeker ondersteunen door hem of haar voor te bereiden op de aankomende periode.

Oudere kinderen kun je natuurlijk vooral voorbereiden op de aankomende tijd door er met ze over te praten. Vertel ze dat ze straks weer mogen gaan spelen bij (bijvoorbeeld) de Kindervlinder en wie ze daar dan weer tegen zullen komen en waar ze me kunnen gaan spelen. Maar vertel ze ook dat papa of mama ze wegbrengt en pas later weer op komt halen. De jongere kinderen kun je voorbereiden door de aankomende dagen even de tijd te nemen om samen de filmpjes en de berichten (nogmaals) te bekijken die de pedagogisch medewerkers naar jullie verstuurd hebben de afgelopen periode. Door ook regelmatig de namen van de vaste pedagogisch medewerkers en misschien ook vriendjes en vriendinnetjes van de groep te benoemen worden ze weer onderdeel van de belevingswereld van het kind. Je kunt hier natuurlijk de foto’s uit het ouderportaal bij gebruiken, maar je kunt deze week ook even langs fietsen en via het raam even naar binnen kijken. Als je nog een stapje verder wilt gaan kun je er ook voor kiezen om het afscheidsritueel na te spelen met bijvoorbeeld de knuffels van je kind. Jonge kinderen zijn vaak dol op dit soort rollenspel en voor jou handig om spelenderwijs de emoties van je kind in deze situatie bespreekbaar te maken.

Als laatste wil ik nog zeggen dat ik op afstand heb gezien dat de pedagogisch medewerkers zich met hart en ziel hebben ingezet om in verbinding te blijven met jullie kinderen. Willen jullie hun nu helpen om zoveel mogelijk informatie over jullie kinderen met hen te delen via ouderportaal?

Alvast bedankt!

Sanne Bakker- Killestijn (pedagogisch medewerker en coach Oegstgeest-Midden)