Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Diversiteit bij de kinderopvang

Van studentenbijbaan tot kinderboek en activiteitenpakket over diversiteit voor de kinderopvang: terug naar Oegstgeest

Zo’n 20 jaar geleden werkte Monique Tekstra-van Lochem (41) als student bij SKO. Nu keert zij bij ons terug. Geïnspireerd door haar ervaringen van toen schreef zij haar nieuwste multiculturele kinderboek met bijbehorend activiteitenpakket voor de kinderopvang: ‘Hé, wie ben jij?’ dat volgend jaar centraal staat bij SKO. De cirkel is rond.

 

“Tijdens mijn studie Culturele Antropologie aan de Universiteit Leiden werkte ik als invalkracht op verschillende vestigingen van de SKO en later als vast gezicht op mijn ‘eigen’ groep bij het Kindercircus aan de Aldo van Eycklaan,” vertelt Monique. “Het viel mij op dat de groep kinderen niet echt divers was. Er waren vooral witte, blonde kinderen met blauwe ogen. Dat triggerde mij, ik wilde de kinderen laten kennismaken met de prachtige diversiteit van mensen en culturen in de wereld waarover ik tijdens mijn studie al leerde.”

 

En dus zette Monique een project op ‘Welkom in de wereld’. In het kader van dit project ondernam zij dagelijks activiteiten met de kinderen van 3 jaar en ouder en liet hen naar zichzelf en de ander kijken, verschillen en overeenkomsten benoemen en leerde zij hen over gewoonten en gebruiken in andere delen van de wereld.

“In die periode is het zaadje geplant voor mijn nieuwste kinderboek ‘Hé, wie ben jij?’. In dit boek maken kinderen kennis met het leven van 20 leeftijdgenootjes van over de hele wereld, maar kunnen ze ook zelf antwoord geven op de 9 vragen die centraal staan in het boek. En om het voor ouders, leerkrachten en pedagogisch medewerkers makkelijk toepasbaar te maken is er een activiteitengids bij. Een deel van de activiteiten in die gids heb ik zelf destijds al met de peuters in Oegstgeest uitgevoerd!” legt Monique uit.

 

Nu, 20 jaar later, gaat Monique terug naar het kinderdagverblijf waar het voor haar begon. Wij gaan in 2022 organisatiebreed (met 45 groepen) aan de slag met Monique’s kinderboek en activiteitengids om de kinderen te laten kennismaken met diversiteit, hetgeen nog altijd een actueel thema is.

“Ieder jaar werken wij met een jaarthema binnen onze organisatie en volgend jaar is dat ‘Wie ben jij?’. Monique’s boek ‘Hé, wie ben jij?’ past daar perfect bij!” legt Evalien Rengers, directeur-bestuurder van SKO uit. “Dit is bovendien een prachtig voorbeeld van ervaring die een student op kan doen in een bijbaan in de kinderopvang en daarmee later zelfs opnieuw een mooie samenwerking kan ontstaan. Een duidelijke win-win-win situatie.”

 

Informatie over ‘Hé, wie ben jij?’: www.hewiebenjij.nl

 

Foto credits: Laura Elkhuizen fotografie