Blog:Wennen = elkaar leren kennen

Regelmatig hebben we verschillende doorstroommomenten op de groepen. Er gaan kinderen weg en er komen nieuwe kinderen bij. Maar hoe zorg je ervoor dat de nieuwe kinderen zich welkom voelen en contact leggen met de andere kinderen? En niet alleen op de opvang maar ook thuis of op vakantie kun je kinderen een handje helpen om met elkaar te praten in plaats van ze te laten wegkruipen achter een iPad of smartphone.

Onlangs hebben wij op de groep een doorstroommoment gehad van kinderen die onze groep verlieten en kinderen die er nieuw bij kwamen. Heel jammer om afscheid te moeten nemen! Ook al ben ik er pas een half jaar, ik had al echt een band opgebouwd met de kinderen. Maar de komst van nieuwe kinderen biedt ook weer ruimte om nieuwe banden op te bouwen die jaren kunnen duren, aangezien ze wel 3 á 4 jaar op onze groep doorbrengen. Dit contact wil je dan natuurlijk goed beginnen! Inmiddels zijn de kinderen aardig geland maar toch zie je soms dat het contact onderling nog een beetje moeizaam kan zijn. Met name tussen de kinderen die al op de groep zaten en de kinderen die net zijn doorgestroomd. Je ziet dat er groepjes vormen binnen de vertrouwde kringen en het daardoor als nieuwkomer moeilijker is om contact te leggen.

Met oog op de nieuwe doorstroom na de zomervakantie, wilde ik kijken hoe je dit contact nog meer op gang kan brengen. Hoe laat je de kinderen praten met elkaar zonder dat het voelt alsof ze een ondervraging moeten ondergaan en ze vervolgens dichtklappen. Ik las online een artikel van JM Ouders waarin zij tips geven over hoe je kinderen tijdens de vakantie met elkaar kan laten praten in plaats van ze te laten wegkruipen achter een iPad of smartphone. En toen ik dat las dacht ik; dit is voor ouders heel leuk om het gesprek tussen kinderen onderweg naar of tijdens de vakantie op gang te brengen maar voor ons ook ontzettend leuk toe te passen in ons werk als pedagogisch medewerker. Nu werk ik natuurlijk op een groep met kinderen in de leeftijd 6 tot 10 jaar dus is het wat makkelijker om bepaalde onderwerpen te bespreken. Maar met wat kleine aanpassingen, afgestemd op jouw kinderen, kan dit voor andere leeftijden ook leuk zijn!

Schrijf de volgende vragen op een briefje:

  • Als je een dier zou zijn, welk dier zou dat dan zijn?
  • Als je de hele nacht zou mogen opblijven, wat zou je dan doen?
  • Als jij één dag de baas zou zijn van de groep, wat zou je dan doen?
  • Wat is je geheime talent?
  • Wat is de leukste mop die je kent?
  • Als je de rest van je leven nog maar één ding mocht eten, wat zou dat dan zijn?
  • In wat voor huis wil je later wonen? (alles mag)
  • Wat wil jij worden als je groot bent?
  • Als je één superkracht mocht kiezen, wat zou dat dan zijn?
  • Als je je eigen naam had mogen kiezen, wat zou je naam dan zijn?

Doe alle kaartjes in een pot. Zet de kinderen in een kring en grabbel zelf een briefje uit de pot. Stel de vraag en wijs één voor één iemand aan die de vraag mag beantwoorden. Kinderen kennende gaan ze onderling lachen en reageren, wat het gesprek op gang zal brengen. Houd niet te strikt vast aan de briefjes maar speel mee met de kinderen. Ik weet zeker dat het de leukste dingen naar boven zal halen! Zo leert iedereen elkaar op een speelse manier kennen en gaan ze anders naar elkaar kijken.

Ik hoop dat jullie zullen genieten van de leuke verhalen en antwoorden en dat de kinderen zich zo (nog) sneller op hun gemak zullen voelen!

Groetjes,

Nathalie